123.000 euro subsidie voor proefcentrum Hoogstraten

Tinne Rombouts, gemeenteraadslid in Hoogstraten en Vlaams parlementslid, bezocht op dinsdag 2 juli samen met minister Koen Van den Heuvel het proefcentrum in Hoogstraten. Het proefcentrum krijgt namelijk samen met andere onderzoeksinstellingen meer dan een miljoen euro toegekend van de minister. Tinne Rombouts benadrukt dat inzetten van techniek en innovatie fundamenteel is om onderzoek en praktijk dichter bij elkaar te brengen.

Het proefcentrum krijgt een subsidie van 123.000 euro, voor de investering van een weeg- en registratiesysteem voor aardbeien en tomaten, mogelijkheid tot gebruik van draadloze communicatie met sensoren, robots in de serres en een ICT-upgrade voor de verwerking van de onderzoeksresultaten en een vernieuwde website. Het centrum is een echte voortrekker in het onderzoek naar robotisering en heeft projecten waarbij met draadloze sensoren plantengroei, nutriëntenconcentratie, … opgevolgd worden.

“Het is belangrijk dat er fundamenteel onderzoek gebeurt in proefcentra zodat techniek ingeschakeld kan worden en kennis kan doorgegeven worden” aldus Tinne Rombouts. Een belangrijk aandeel van financiering van proefcentrum en het onderzoek dragen de telers zelf, maar dit is een belangrijke ondersteuning zodat nieuwe technieken ook doorgang vinden. Anderzijds is dit in het verhaal van verduurzaming en nieuwe milieuvriendelijke technieken essentieel om vooraanstaand te blijven.

Via projectsteun voor innovaties in de landbouw wil Vlaams Minister voor Natuur, Omgeving en Landbouw, Koen van Den Heuvel, via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) innovatieve investeringen in de land- en tuinbouwbedrijven stimuleren. Recent werden er in dat kader 76 projecten van land- en tuinbouwers, onderzoekers en agrovoedingsbedrijven goedgekeurd voor bijna 11 miljoen euro.

De Minister kent bijna 1,7 miljoen euro VLIF-investeringssteun toe aan praktijkcentra en instellingen voor land- en tuinbouwonderzoek. De steun wordt toegekend aan tien projecten van Inagro, het Proefcentrum Fruitteelt, de Nationale Proeftuin voor Witloof, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, het Landbouwcentrum voor Voedergewassen, het Proefcentrum voor Sierteelt, het Proefcentrum Hoogstraten, het Praktijkcentrum Zoötechnisch Centrum KULeuven en de Bodemkundige Dienst van België.

 

Foto's