371.500 euro om lokalen van Antwerpse jeugdorganisaties te vergroenen.

Afgelopen jaren kregen acht Antwerpse jeugdorganisaties in totaal 371.565 euro van de Vlaamse Overheid om hun gebouwen energievriendelijk te maken. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tinne Rombouts opvroeg. “De Vlaamse Regering tekende in 2016 een Klimaat-en Energiepact. Ze wou extra inzetten op het energiezuinig maken van jeugdinfrastructuur.”

 

Ondertussen zijn de eerste resultaten opgelijst. In onze provincie gaat het over Jeugdverblijfcentrum De Brink in Herentals, de lokalen van de Chiro en Scouts in Brasschaat, de werkruimten van jeugdhuizenkoepel Formaat, de KSJ van Mol, de Interdiocesane Jeugddienst in Kasterlee en het Jeugdverblijfcentra Heibrand in Westmalle kregen de afgelopen jaren een mooie tegemoetkoming. In heel Vlaanderen gaat het over een bedrag van 1.501.801 euro.

We kunnen nog meer doen.
“Deze Vlaamse Regering blijft bij haar engagement. Met CD&V willen we ervoor zorgen dat er gemakkelijker gecoördineerde aanvragen kunnen worden ingediend”, zegt Rombouts. “Het reglement stelt dat het geld voor gebouwen met een energiegebruik van 100.000 kWh in aanmerking komen. Een gemiddeld jeugdlokaal komt echter niet aan deze hoeveelheid. Toch zijn er veel energiewinsten te maken. Denk maar aan dakisolatie, betere centrale verwarming en isolatie van de buitenmuren.  Samen met andere jeugdverenigingen een aanvraag indienen zou in de toekomst mogelijk moeten zijn. We kunnen ook lokale overheden beter informeren om de subsidieaanvraag te coördineren.  Zo geven we ook onze kleinere jeugdverenigingen meer kansen om hun lokalen energie-efficiënter te maken. ”