Google het antwoord op al uw vragen?

  

Welke studiekeuze maak ik na de middelbare school? Mijn lief heeft het uitgemaakt, wat nu? Ik voel me niet lekker in mijn vel? Hoe gebruik ik een condoom? Ontelbare vragen over uiteenlopende onderwerpen spelen in de hoofden van onze jongeren. Ze hebben vaak nood aan informatie en het liefst willen ze die onmiddellijk. Onderzoek toont aan dat Google daarom vaak hun eerste  toegangspoort tot informatie is. Maar zijn de vele websites die hun zoekresultaat oplevert wel altijd betrouwbaar en kwaliteitsvol? Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (CD&V) vroeg en kreeg de steun van haar collega’s van N-VA, Open VLD, sp.a en Groen om aandacht te vragen voor deze jongereninformatieproblematiek. In een gezamenlijke resolutie vragen zij de Vlaamse regering om het jeugdinformatiebeleid in Vlaanderen te stroomlijnen en garant te staan voor betrouwbare informatie op maat van onze kinderen en jongeren.

Onderzoek van de Ambrassade heeft aangetoond dat jongeren vanaf 12 jaar als eerste informatiebron Google consulteren. Een vraag aan Google, levert steeds een erg ruim aanbod aan mogelijke antwoorden, maar die sluiten lang niet altijd aan bij de leefwereld van jongeren. Bovendien kunnen ze moeilijk inschatten of de informatie die ze vinden wel betrouwbaar is.  

Daarom riep de Vlaamse overheid het Trusty-kwaliteitslabel in het leven. Organisaties die voldoen aan de 7 trusty-principes mogen het logo op hun website vermelden. Trusty-jeugdinformatie is informatie die betrouwbaar is en die op maat is van kinderen en jongeren. Alleen lanceert de overheid zelf regelmatig nieuwe websites, zonder de Trusty-principes altijd toe te passen.

Jeugdinformatie doorkruist verschillende beleidsdomeinen. Parlementsleden van meerderheid en oppositie vragen daarom aan de voltallige Vlaamse regering om in haar beleid rekening te houden met een aantal aspecten rond jeugdinformatie. Ze vragen één online toegangspoort naar betrouwbare informatie, het consequent toepassen van de Trusty-principes en blijvende investering in vertrouwenspersonen.

Alvast wat het communicatieplatform betreft hebben de parlementsleden een belofte van de minister van jeugd en media op zak. Ze kijken uit naar de uitwerking van deze toegangspoort naar betrouwbare jeugdinformatie.

De volledige resolutie vindt u hier. De voorafgaandelijke conceptnota kan u via deze link raadplegen.