OCMW Hoogstraten kiest voor duurzaam en multifunctioneel project van Van Roey

 De OCMW-raad van Hoogstraten maakte een keuze voor het gebouw dat op de plaats komt van het vroegere rusthuis ‘O.L.V. der 7 weeën’. Het nieuwe gebouw zal plaats bieden aan 35 assistentiewoningen en tal van zorgaanbieders. De jury geeft de voorkeur aan het ontwerp van bouwbedrijf Van Roey voor een duurzame en multifunctionele nieuwbouw.

Begin oktober 2016 werden drie kandidaten geselecteerd, die drie maanden de tijd kregen om een offerte te maken met een architecturaal ontwerp en een financieel plan. Op 23 februari werden de offertes geopend. De drie voorstellen werden door de jury niet enkel op prijs beoordeeld, maar ook op het technisch en architecturaal concept, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en functionaliteit van het ontwerp. Na de eerste offerteronde bleek dat er een groot puntenverschil was tussen Van Roey en de tweede en derde inschrijver. De jury besliste dan ook om enkel Van Roey mee te nemen naar de finale onderhandelingsronde. De OCMW-raad besliste op 24 juli dat ze zal instemmen met het finale voorstel van Van Roey.

 

Motivatie

De offertes werden door de jury zowel getoetst aan het programma van eisen als aan de wettelijke normen (van o.a. toegankelijkheid, brandveiligheid, energieprestatie,…). Daaruit is gebleken dat de gevraagde hoge eisen onmogelijk konden ingepast worden in het bestaande gebouw. Het winnende project heeft dan ook gekozen voor een nieuwbouw en afbraak ervan. Dat kan, want het oude gebouw is weliswaar beeldbepalend voor Hoogstraten, maar is géén beschermd monument. De sobere maar degelijke architectuur van het winnende ontwerp integreert perfect in het straatbeeld en de omgeving. Bovendien zal er aan het gebouw een verkeersarm en groen plein worden aangelegd dat aangenaam en uitnodigend is voor de buurtbewoners en dat de bezoekers vanuit het centrum van Hoogstraten begeleidt naar de rest van de zorgcampus.

Voor het bestuur van stad en OCMW is het in de eerste plaats belangrijk dat de functies die men wil onderbrengen in ‘t Gastenhuys op een efficiënte en duurzame manier kunnen gerealiseerd worden. Een belangrijk criterium voor de toewijzing van het gebouw is de duurzaamheid van het ontwerp. Het nieuwe gebouw wordt een BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). BEN-gebouwen verbruiken nauwelijks energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt gehaald uit groene en hernieuwbare energiebronnen.

“Door deze keuze voor hoogwaardige nieuwbouw kan OCMW Hoogstraten zijn dienstverlening in de stad verankeren in een duurzame en multifunctionele accommodatie, en dit voor een zeer lange termijn”, zegt OCMW-voorzitter Jos Matthé.

Functies

’t Gastenhuys wordt een gebouw met een multifunctioneel gelijkvloers. Partners voor de invulling hiervan zijn onthaalbureau Kind & Gezin, Opvoedingswinkel (OLO), Peuterspeelpunt, Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), Jongeren Advies Centrum (JAC-CAW), nierdialysecentrum (AZ

Turnhout) en thuiszorgwinkel (Zorg & Farma). Deze partners zullen gemeenschappelijke voorzieningen delen en andere ruimtes een specifieke invulling geven. Op die manier zal het Hoogstraatse aanbod aan zorg en medische diensten uitgebreider en efficiënter worden.

Op de bovenliggende verdiepingen worden 35 assistentiewoningen gebouwd, voorzien van het nieuwste comfort door toepassing van duurzame technieken. Elke woning heeft een aangenaam buitenterras, dat ook in de tussenseizoenen kan worden gebruikt, en sommige woningen hebben een tweede slaapkamer om iemand te kunnen laten logeren. Er worden in het gebouw brede binnenstraten en ontmoetingsruimtes voorzien, waardoor de bewoners elkaar ongehinderd kunnen ontmoeten. Op de bovenste verdieping is er zelfs een groot gemeenschappelijk buitenterras.

Bovengronds wordt er meer parking voorzien en onder het gebouw bieden de 44 nieuwe parkeerplaatsen voldoende ruimte voor bewoners én bezoekers van de gemeenschappelijke diensten. Er zijn ruime afsluitbare fietsenparkings, met oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Verder verloop

  • Na de beslissing van de OCMW-raad, mag de voorkeursbieder een bouwaanvraag indienen voor het winnende project; Streefdoel is om eind 2017 te kunnen starten met de werken;
  • De oplevering van het gebouw is voorzien voor juni 2019.

Het stadsbestuur en het OCMW kijken uit naar het verdere verloop en zullen regelmatig over dit belangrijke bouwproject blijven communiceren.