Koen Geens op bezoek bij de afdeling van CD&V Hoogstraten

In een sfeervol kader in Hoogstraten sprak justitieminister Koen Geens over politiek, CD&V in de federale regering en justitie.

Straffe burgemeester

“Jullie hebben een straffe burgemeester” opende Koen Geens zijn toespraak. De minister werd verwacht op het federale begrotingsoverleg dat onverwacht op dezelfde dag, op hetzelfde moment zou doorgaan. De smoesjes van andere ministers om niet naar Brussel te hoeven komen, waren niet geaccepteerd. Maar Koen Geens had een ijzersterk verhaal: Tinne Rombouts had immers gezegd dat hij moest komen, punt uit, daar was geen ontkomen aan, zo had ook Kris Peeters het bevestigd aan de eerste minister....En dus kwam de minister eerst naar Hoogstraten en ging hij pas daarna richting Brussel.

Bedachtzame spreker

Koen Geens is een goed spreker. Een tekst heeft hij niet nodig, hij schudt de woorden zo uit de mouw en blijft tegelijkertijd bedachtzaam. In de vorige (linkse) regering zag zijn rechterbeen blauw, vertelt hij. In de huidige (rechtse) regering krijgt CD&V we kritiek vanuit de tegenovergestelde hoek en ziet zijn linkerbeen helemaal rood (maar op het einde van de legislatuur zal dat ook blauw zien).

CD&V

Maar we laten ons als CD&V niet in een hokje steken. We doen ons best om op de lange termijn resultaten te boeken. Diegenen die aan de kant staan roepen dat er van alles moet veranderen, stellen vast dat eens men in de regering zit het anders praten wordt. Wij proberen het midden aan te houden en rekening te houden met iedereen die er op vooruit moet gaan.

Regering

In vergelijking met vroegere crisissen is er nu een groot verschil: in het verleden konden regeringen de begrotingstekorten doen aanzwellen of een devaluatie doorvoeren. Zo werden de investeringen aangezwengeld die het vertrouwen deed groeien en een crisis oploste. Nu zitten we in een andere situatie. Europa legt ons regels op en devalueren is niet meer mogelijk. We moeten bezuinigen, structureel hervormen en verantwoording afleggen. Toch is de minister niet gewonnen voor te strakke begrotingsregels. Zelfs diegenen die vroeger verkondigden dat er veel meer bezuinigd moest worden zijn een stuk voorzichtiger geworden sinds ze zelf de verantwoordelijkheid dragen.

Justitie

Op vlak van justitie is er veel werk te doen. Bovendien is het geen makkelijk departement. Volgens de minister werd hij voor gek verklaard toen hij er aan begon. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel als CD&V-er wil hij er het beste van maken. Recentelijk stelde hij zijn justitieplan voor. Nog voor de inkt droog was, werd het al afgeschoten maar ondertussen wint het toch aan draagvlak. Het justitieplan vind je hier.

Jongeren

De minister had in zijn toespraak regelmatig aandacht voor de jongeren. Het is vaak verleidelijk om te zeggen ‘dat moet helemaal anders’. Hij vergelijkt het leven en de politiek met een huwelijk. De dingen zijn niet alleen of zwart of wit, maar ook vaak grijs. Dat is thuis ook niet zo. Vaak zijn dingen grijs. En toch zegt men dan: “Dat is een goed koppel”.  In die zin zijn we als CD&V ‘radicaal’ in de oorspronkelijke betekenis van het woord. De  wortel van onze eigenheid is gelegen in het zoeken naar consensus en evenwicht.

Aardbeien

Na deze opbeurende woorden werd de keurig verzorgde lunch goed gesmaakt door de talrijk aanwezigen. Na afloop kreeg Minister Geens nog een grote mand met heerlijke verse échte Hoogstraatse aardbeien.  En toen zette hij koers richting Brussel.

Zie ook op Facebook en de website van CD&V Hoogstraten