Vier nieuwe laadpalen per dag nodig om Vlaamse doelstelling 2020 te halen

In 2020 moet Vlaanderen minimaal 5000 publieke laadpunten hebben, verspreid over Vlaanderen. Zo staat het opgenomen in het Luchtbeleidsplan. Uit cijfers – opgevraagd door Vlaams Parlementslid Tinne Rombouts – blijkt dat er op 1 december 2019 nog maar 3655 punten waren. “Willen we onze doelstelling halen, moeten er vanaf nu bijna 4 laadpalen per dag bijkomen,” aldus Rombouts (CD&V).

 

Toenemende focus op elektrificatie

Zowel constructeurs als consumenten hebben hun interesse in elektrisch of hybride rijden verhoogd. Dat is één van de eindconclusies van het afgelopen autosalon. In 2019 werden 6.575 batterij elektrische wagens ingeschreven in Vlaanderen. Dat is een stuk meer dan de 2.658 wagens van 2018[1]. “De Vlaamse Overheid moet deze tendens volgen en volop inzetten op de ondersteuning van deze maatschappelijke verandering,” vervolgt Rombouts.

 

Minister Demir steekt best een tandje bij.

Rombouts:“Het luchtbeleidsplan stelt zelfs dat we in 2025 minimum 30.000 publieke laadpunten moeten uitrollen en een veelvoud daarvan aan semipublieke en private laadpunten. Het is duidelijk dat we in 2020 een stevig tandje bij moeten steken. Zowel in de uitvoering als de planning voor de komende jaren. Ik reken erop dat Minister van Leefmilieu Demir en haar administratie het nodige doen om beide doelstellingen te halen.”