Orgaandonatie

In 10% van de sterfgevallen weigeren nabestaanden een orgaantransplantatie. Toch is het belangrijk om weten dat maar één orgaandonor tot acht mensenlevens kan redden! 94 Belgen zijn in 2013 overleden terwijl ze wachtten op een orgaan. Allemaal pakkende cijfers die illustreren hoe belangrijk orgaandonatie is. CM startte daarom met de campagne ‘ik geef je mijn hart en nog veel meer’. Vandaag proberen we in Hoogstraten orgaandonatie bespreekbaar te maken. Burgemeester Rombouts geeft het goede voorbeeld door zichzelf te registreren als donor.

Voor veel patiënten met een chronische aandoening of een aandoening waarbij een vitaal orgaan niet meer functioneert, is de transplantatie van een orgaan vaak de laatst mogelijke behandeling. Op deze moment is de vraag naar organen helaas groter dan het aanbod. 1.141 mensen staan in ons land op een wachtlijst. Eind 2013 waren er 184.478 Belgen geregistreerd als orgaandonor en we zien dat aantal elk jaar nog stijgen. Helaas sterven er ook nog te veel mensen terwijl ze wachten op een orgaan.

Burgemeester Tinne Rombouts gaf zondag 21 september op de dag rond orgaandonatie van de Christelijke Mutualiteiten (CM) het goede voorbeeld, door zich te laten registreren. Tinne Rombouts: “We houden allemaal zo van het leven, waarom zouden we het een ander dan niet geven? Omdat orgaandonatie nog steeds levensreddend is, heb ik niet getwijfeld om deze actie te ondersteunen.” 

De wetgever heeft voorzien dat in principe iedereen donor is, tenzij hij/zij zich hier tegen uitdrukkelijk heeft verzet. Als je jezelf niet registreert als orgaandonor dan komen de artsen bij de familie na het overlijden informeren over hoe de potentiële donor tegenover orgaandonatie stond. Dat zijn moeilijke gesprekken op één van de meest moeilijke momenten van de nabestaanden. Door een eenvoudige registratie kan deze moeilijke confrontatie vermeden worden.

Als je weet dat 1 donor tot 8 levens kan redden maar dat in 10% van de gevallen de nabestaanden orgaandonatie weigeren dan is de actie van cm een mooi initiatief. Want vaak heeft de weigering te maken omdat er over het thema te weinig gesproken is met de partner, familie en vrienden. “Met deze actie willen we dus niet alleen meer mensen stimuleren om zich te laten registreren, maar het thema ook meer bespreekbaar maken.” aldus Tinne Rombouts, burgemeester Hoogstraten. 

Op zondag 21 september, werden de bezoekers van ‘Hoogstraten in groenten en bloemen’ op een ludieke manier geprikkeld om na te denken over ‘orgaandonatie’. Een zakje met twee suikerhartjes (snoepjes) en een kleine informatiebrochure: “Ik schenk je mijn hard, en nog veel meer…” werden massaal uitgedeeld door medewerkers van CM Hoogstraten. De stad heeft op hetzelfde moment uitzonderlijk de deuren geopend van de dienst burgerzaken in het stadhuis, waardoor mensen zich meteen konden registreren. Een 187 mensen waren reeds geregistreerd en zondag zijn zo’n 1000 zakjes verdeeld en hebben 19 mensen zich laten registreren. Iedere geregistreerde kreeg het 'Certificaat van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden' onmiddellijk mee naar huis.

Het stadsbestuur en de CM hopen dat het thema in elke huiskamer wordt besproken voordat het moment van overlijden is gekomen. Iedereen kan zich tijdens de openingsuren van het stadhuis laten registreren bij de dienst burgerzaken. CM heeft voor zichzelf de doelstelling voorop gesteld om dit jaar het aantal geregistreerden met 25% te verhogen. We zijn blij dat we in Hoogstraten al hebben bijgedragen aan het realiseren van de doelstelling. De communicatiecampagne van de CM zal nog doorgaan tot het einde van het jaar.

Meer info

Dienst burgerzaken – Peter Crols: 03 340 19 33