Politiezone Noorderkempen organiseert grootschalige alcoholcontroleactie in samenwerking met Campus Vesta

Op verschillende plaatsen in de gemeenten Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel werden in het weekend van 13-14-15 januari alcoholcontroles uitgevoerd in het kader van de actie ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’. De actie werd in de politiezone Noorderkempen (Hoogstraten-Merksplas-Rijkevorsel) op grote schaal uitgerold dankzij een samenwerking met Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor aspiranten van politie. Om het belang van dit initiatief te onderstrepen brachten de minister van Binnenlandse Zaken en de burgemeesters een werkbezoek tijdens de actie.

Alcohol is nog steeds één van de grootste boosdoeners in het verkeer. Volgens BIVV zijn er elk jaar meer dan 5.400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed was van alcohol. Daarmee is één op de acht letselongevallen in België te wijten  aan alcohol.

Het is de tweede keer dat de politiezone Noorderkempen aan de actie ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ deelneemt.  De actie is een initiatief van de federale wegpolitie, in samenwerking met 144 lokale politiezones, het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) en de gewesten. Door de controleacties op nationaal niveau aan te kondigen hopen de politiediensten dat de weggebruikers zich meer bewust worden van het probleem, op zoek zullen gaan naar alternatieven en niet meer dronken achter het stuur kruipen.

De drie gemeenten van de politiezone Noorderkempen dragen verkeersveiligheid hoog in het vaandel en vinden deelname aan dergelijke acties cruciaal. Verkeersveiligheid is een werkpunt voor elke dag, maar met dergelijke campagnes hopen we de bewustwording van de gevaren van alcohol in het verkeer een extra zetje in de rug te geven”, zegt Tinne Rombouts,  burgemeester van Hoogstraten en voorzitter van de politiezone Noorderkempen. Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas ondertekenden onlangs ook alle drie het ‘save charter’, waarmee zij zich uitdrukkelijk engageren voor meer verkeersveiligheid. Verkeersveiligheid is dan ook één van de prioriteiten voor de politiezone Noorderkempen.

Door de samenwerking met de Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor aspiranten van politie, zullen naast de 14 manschappen van de politiezone Noorderkemen, ook een 40-tal aspiranten van politie ingezet worden. “Deze samenwerking zorgde er voor dat er in het weekend van 13-14-15 januari op heel wat meer plaatsen in de drie gemeenten controles konden gebeuren, maar ook dat deze 40 aspiranten van politie konden kennismaken met de praktijk en heel wat ervaring konden opdoen. Dit is een mooie, efficiënte samenwerking ten voordele van onze verkeersveiligheid'', sluit Barbara Cloet, korpschef politiezone Noorderkempen af.