Uniek proefproject rond vrijwillige hulpverlening en hartfalen maakt doorstart in Hoogstraten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Vlaanderen is zelfs meer dan 1 op de 3 sterfgevallen hieraan te wijten. Daarom en omdat het uitbouwen van een goede gezondheidsvoorziening prioriteit is, neemt het stadsbestuur van Hoogstraten het voortouw in een project dat uniek is in België. Onder de noemer ‘burgers helpen burgers’ start een proefproject waarin een netwerk wordt opgebouwd van vrijwilligers die assistentie verlenen aan mensen die getroffen worden door hartproblemen of een hartstilstand.

Hoogstraten plaatste 11 AED (automatische externe defibrillatoren) toestellen verspreid over de verschillende deelgemeenten. Vrijwilligers worden nu opgeleid in de eerste hulptechnieken voor reanimatie en het omgaan met AED’s. Want de juiste man op de juiste plaats kan het verschil maken tussen leven en dood wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Snelheid van handelen en een hartmassage met de handen, blijven het allerbelangrijkste. AED toestellen kunnen daarbij een zinvolle ondersteuning zijn. Een hartfalen kan je niet oplossen door een AED-toestel alleen, een hartmassage blijft noodzakelijk. Maar als het toestel niet voorhanden is, kan je een hartmassage ook hulp bieden zonder dat het toestel voorhanden is. Een goede opleiding is dus noodzakelijk.

België heeft een goed uitgebouwd systeem van urgentiediensten. De overlevingskans van een persoon met hartstilstand daalt elke minuut  met 7 tot 10%. Veelal krijgen mensen een hartstilstand thuis, op het werk of… Meestal zijn er dan ook heel wat burgers in de omgeving waar het noodgeval zich voordoet. Als een omstaander assistentie kan verlenen in afwachting van de hulpdiensten, liggen de overlevingskansen een heel stuk hoger. Onze handen dragen we immers altijd bij ons, het komt er op aan van ze juist te gebruiken.

Daar willen we als stadsbestuur volop op inzetten. Allereerst door opleidingen te voorzien voor mensen die reanimatie willen toepassen. Ten tweede door te investeren in een communicatiesysteem om deze mensen op te roepen.  Dat wordt een smartphone-applicatie, EVapp en een SMS-dienst. Bij een noodgeval alarmeert EVapp alle vrijwilligers in de buurt van het noodgeval.

Hoogstraten is de eerste stad in België die het EVapp-systeem gaat gebruiken en treedt vanaf 1 maart in werking.  De hulpverlening bij hartfalen wordt hiermee serieus versterkt. 

 

 

MEER INFORMATIE 

 

Themalessen reanimeren en defibrileren

7 maart

21 maart

2 mei

9 mei 

16 mei

23 mei 

19 september

10 oktober

24 oktober

Locatie: Rode Kruis Hoogstraten, Slommerhof 18, 2320 Hoogstraten

Start: 19u (aanwezig om 18u45) 

Einde 22u 

Inschrijven via lies.vanlooy@hoogstraten.be

Registeren voor Evapp kan via www.evapp.org