Tinne Rombouts vraagt met spoed duidelijkheid over saneringstechnieken vervuilde grond rond Oosterweel

 Vlaams parlementslid Tinne Rombouts wil met spoed laten onderzoeken welke technieken in aanmerking komen om de vervuilde gronden rond Oosterweel te saneren. Eerder zei minister Peeters dat hiervoor nog geen technieken bestaan. “Maar daar mogen we ons niet zomaar bij neerleggen,” zegt Rombouts, die het dossier opvolgt in het Vlaams parlement. Rombouts vraagt nu om nieuwe technieken en mogelijkheden, zoals de techniek van hybride grondwasproces, die tot 95% reinigingsrendement zou zijn, grondig te laten onderzoeken.  

Door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding dreigt overal in Vlaanderen verontreinigde grond terecht te komen. De grond rondom de graafwerken bevat de chemische stof PFOS. Die stof is nauwelijks afbreekbaar en mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Vlaams parlementslid Tinne Rombouts wil met spoed een onderzoek naar mogelijke technieken om de vervuilde grond te saneren. “Alle signalen die we opvangen dingen ons tot voorzichtigheid want er is weinig geweten over die chemische stof. Daarom mogen we ook niets aan het toeval overlaten en ons neerleggen bij die vervuiling. We moeten onderzoeken welke mogelijke technieken in aanmerking komen om tot de reiniging over te gaan. We kunnen en mogen ons niet zomaar neerleggen bij: er zijn geen sanneringstechnieken, het risico is te groot,” zegt Rombouts.

“Zo weten we dat er al een hybride grondwaterproces op de markt is, waarvan men claimt dat het tot een reinigingsrendement van 95 procent kan gaan. Ik stel me dan de vraag: zijn deze processen nog niet erkend? En waarom is dit nog niet onderzocht? Daarnaast moeten we ook de nodige risico-analyses opmaken van de mogelijke beslissingen die gemaakt worden,” zegt Rombouts. “We mogen hier niet licht over gaan.” Ten slotte vraagt Tinne Rombouts om snel werk te maken van definitieve normen, waarbij maximaal met de strengste normen en zuivering rekening gehouden wordt. Dit moet samen met experten worden uitgewerkt om scenario’s als deze in de toekomst te vermijden.