Totaalaanpak in strijd tegen sluikstort en zwerfvuil

Hoogstraten kiest voor een veelzijdige aanpak van de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. De drietrapsaanpak sensibiliseren - opruimen-handhaven, wordt binnenkort aangevuld met de installatie van permanente, verplaatsbare camera’s. De camera’s moeten sluikstorten ontraden en maken het mogelijk om overtreders beter te kunnen identificeren.

Een proper Hoogstraten, dat is waar zowel het bestuur als de burgers elke dag voor proberen te zorgen. Helaas vinden we in Hoogstraten, zoals in elke andere gemeente, plekken terug waar sluikstort en zwerfvuil wordt achtergelaten.

De afgelopen jaren waren er al heel wat inspanningen om zwerfvuil en sluikstort aan te pakken en om de problematiek beter in beeld te krijgen. Het blijkt echter bijzonder moeilijk om een mentaliteitsverandering te realiseren. Daarom zet het stadsbestuur bewust in op een totaalaanpak.

Permanente, verplaatsbare camera’s

In de week van 26 februari zijn er in Hoogstraten een aantal testcamera’s geplaatst op plaatsen die regelmatig te kampen hebben met sluikstort. Deze camera’s kunnen slim opgesteld worden, zodat gevoelige locaties 24//7 in het oog gehouden worden en daders gemakkelijker geïdentificeerd kunnen worden. Het stadsbestuur zal op basis van deze proefopstellingen twee permanente, verplaatsbare camera’s aankopen.

“De afgelopen jaren hebben we alle locaties waar veel zwerfvuil en sluikstort voorkomt in kaart gebracht, “ legt Ward Baets uit, schepen van Milieu van Hoogstraten. “Dit leverde ons een lijst van een 24 prioritaire locaties die wij extra in het oog gaan houden. Veelal zijn dit afgelegen locaties, waar de permanente sociale controle beperkt is, denk maar aan Den Dijk, Wortel-Kolonie, Bosuil, Lage Rooy,… Maar er zitten ook een aantal locaties bij midden in het centrum. Deze camera’s zullen hopelijk ontradend werken, maar vooral de pakkans vergroten zodat daders die afval dumpen niet ongestraft blijven. Daders die gevat worden riskeren een boete van 250 euro. Spijtig genoeg is deze ‘harde hand’ blijkbaar nodig om hopelijk het tij te doen keren.”
“Bovendien kunnen deze camera’s ook inzetten voor toezicht op andere overlastproblematieken of criminele feiten”, voegt burgemeester Tinne Rombouts daaraan toe, “bijvoorbeeld op locaties die gevoelig zijn voor wildplassen zoals de Peperstraat. Of voor extra toezicht bij bepaalde evenementen, zoals Hoogstraten in groenten en bloemen.”

Totaalaanpak

Onderzoek heeft uitgewezen dat camera’s alleen niet de ultieme oplossing zijn en daarom blijft de stad zich in de toekomst inzetten op de drietrapsaanpak: sensibiliseren-nopruimen-handhaven. Zo wordt in aanloop naar de opening van het toeristisch seizoen een lenteschoonmaak georganiseerd in Hoogstraten. Wil je met je buurt, vereniging of familie mee helpen, meld je dan hier  aan voor de lenteschoonmaak. Het stadsbestuur heeft een experiment lopen met ondergrondse afvalcontainers. En wie toch wordt betrapt riskeert een GAS-boete en opruimkosten.
In 2017 kregen 9 mensen een GAS-boete voor sluikstorten, in 2016 waren er dat 13 en in 2015 eveneens 9. Identificatie is niet gemakkelijk. Maar dankzij de camera’s die de stad zal aankopen, zullen we anonieme sluikstorters beter kunnen identificeren.