Zwembad-sportcomplex in Hoogstraten

Definitieve contractsluiting voor het zwembad-sportcomplex!

Vandaag ondertekenen de Stad Hoogstraten en Sportoase definitief het samenwerkingscontract om het nieuwe zwembad-sportcomplex en de omgeving te realiseren.

In 2009 startte het stadsbestuur een onderzoek naar de realisatie van een zwembad in samenwerking met een private partner. Uit sportonderzoeken bleek een groot hiaat op vlak van zwemmogelijkheden in de regio Hoogstraten. Zwemmen is een laagdrempelige sport en met het oog op de zelfredzaamheid is het belangrijk dat scholen voldoende gelegenheid krijgen om te kunnen zwemmen.

Het idee om een zwembad te realiseren is geëvolueerd naar een geïntegreerd zwembad-sportcomplex met sportieve buitenomgeving. Het geheel vormt een aangename ontmoetingsplaats. Om dit volledig project te realiseren is een samenwerking afgesloten met de Vlaamse overheid. Anderzijds wordt vandaag het definitieve contract ondertekend met Sportoase die het project ontwikkelt, bouwt en ook de komende 30 jaar onderhoudt en uitbaat.

De groep Sportoase kan voor dit project rekenen op verschillende partners: Het ontwerp van het zwembadcomplex is van de hand van Luc Derycke architecten. Bouwbedrijf Van Roey neemt de bouw voor zijn rekening. Cofely Services zorgt tenslotte voor de technische installaties en het onderhoud ervan.

Vanuit het samenwerkingsverband met de Vlaamse overheid heeft het stadbestuur de afgelopen jaren tijdens de onderzoeks- en onderhandelingsfase kunnen rekenen op de expertise van de PMV (participatiemaatschappij Vlaanderen), alsook het Bloso en het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse gemeenschap, naast de expertise van de eigen stadsdiensten (sport, financiën, openbare werken en juridisch).

Reeds verschillende beslissingen gingen aan deze definitieve ondertekening vooraf. In augustus 2012 gaf de gemeenteraad zijn goedkeuring over het concept en de financiële tussenkomst van de stad. Op dat moment moest nog aan drie voorwaarden voldaan worden: de afwerking van de DBFMO-overeenkomst, de afsluiting van een voldoende interessante financiering, alsook een definitieve uitspraak over de BTW-ruling. Intussen zijn deze drie voorwaarden vervuld en werd de opdracht voor de realisatie van dit project op 10 januari 2014 door de Vlaamse regering officieel toegekend aan Groep Sportoase NV.

Omschrijving van het project

Het zwembad is niet enkel een zwembad, maar een geheel sportcomplex. In het gebouw komt er een sportbad, een doelgroepenbad en een peuterbad. Je zal er ook de kleedkamers vinden voor de buitensporters en de Finse looppiste. Sportoase zal ook extra sport- en welnessmogelijkheden integreren in het gebouw. Op die manier trachten ze het complex zo rendabel mogelijk te houden en de kosten voor de stad te drukken. Er wordt een fitnesszaal en een gevechtssportzaal geïntegreerd en niet in het minst een gezellige cafetaria.

Het sportcomplex zal met zijn zwembad en fitness voor alle sporters, jong of oud, mobiel of minder mobiel, een zeer uitgebreid aanbod bieden van ontspannende activiteiten tot echte conditie- of cardiotraining. Ook het verenigingsleven krijgt een belangrijke plaats in het complex, zowel voor zwemmen, atletiek, gevechtssporten als de buitenomgeving.

Op het gelijkvloers komt er een horecagelegenheid en sportbad met beweegbare bodem en een trap voor minder mobiele doelgroepen, een recreatiebad met stroomversnellingen, een bruisbult, een borrelbank, een nekdouche en een peuterbad met een glijbaan, een waterparaplu en een rustzone voor de (groot)ouders. Op de verdieping is plaats voorzien voor een fitnessruimte, een gevechtsportlokaal en een terras met zicht op het sportbad.

In de buitenomgeving van het sportcomplex komt er een Finse Looppiste, een terras, een buitenspeeltuin en een skatepark. Er zijn drie busparkings voorzien als opstapplaats voor leerlingen, die zich veilig verzamelen op het speelplein. Voor de wachtende bussen is er eveneens ruimte voorzien.

Locatie

In overleg met verschillende gebruikersgroepen is ervoor gekozen om het zwembad achter de site van het woonzorgcentrum te bouwen, tussen de Loenhoutseweg en de sportvelden van HVV. Hierdoor kan een maximaal aantal zwemmers worden aangetrokken. Zo is de afstand voor de middelbare scholen beperkt. De bewoners van de bejaardenwoningen, serviceflats en het woonzorgcentrum kunnen op korte afstand meegenieten van de sportmogelijkheden. Zo wordt niet enkel het sportpark in Hoogstraten versterkt, maar ook de sociale contacten tussen alle leeftijdsgroepen rond het WZC.

Investering in het project

Het project wordt op lange termijn gefinancierd door Argenta Spaarbank en Pensioenfonds Metaal. Het te investeren bedrag van dit totale project bedraagt bijna 15 miljoen euro. De interessante financieringsstructuur en dito voorwaarden zorgen voor een prijs die binnen het door de stad Hoogstraten voorziene budget blijft.

De stad Hoogstraten betaalt jaarlijks een vergoeding waarvan de Vlaamse overheid 30% subsidieert gedurende de looptijd van het contract. De beschikbaarheidsvergoeding (jaarlijkse vergoeding) vanuit de stad ligt vast op zo’n 650.000 euro. De tussenkomst vanuit de Vlaamse overheid zal zo’n 350.000 euro bedragen. Groep Sportoase investeert eveneens voor ongeveer 1,5 miljoen euro in het project.

Timing van het project

Intussen is de bouwvergunning van het zwembad-sportcomplex afgeleverd. De bouwvergunning voor de omgevingsaanleg, net als de milieuvergunning voor het zwembad-sportcomplex is lopende. Als deze vergunningen zijn afgeleverd ligt het pad open om de werf definitief te starten.

Wanneer alles verloopt volgens de vooropgezette planning starten de bouwwerken april-juni 2014. Rekening houdende met een bouwtermijn van bijna twee jaar, maakt dat de opening van het complex gepland staat in het voorjaar 2016.

Wat is een DBFMO overeenkomst?

Een DBFMO contract is een geïntegreerde contractvorm, waarbij de uitvoering van het totale infrastructuurproject aan één opdrachtnemende private partner wordt overgelaten. De private opdrachtnemer neemt alle aspecten van het infrastructuurproject voor zijn rekening. Dit gaat om het ontwerpen (Design), het bouwen (Build), het financieren (Finance), het onderhouden (Maintain) en het uitbaten (Operate) van het project, in dit geval het zwembadcomplex. Bij een echt DBFMO-overeenkomst beperkt de overheid zich er dus toe te bepalen wat ze als uiteindelijk resultaat wil, waarvoor ze een correcte, vaste prijs betaalt aan de opdrachtnemer, in dit geval Groep Sportoase NV.

Wie is Groep Sportoase NV?

Groep Sportoase NV is sinds de oprichting in mei 2005 gespecialiseerd in de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van multifunctionele sport- en recreatiecentra op basis van Publiek-Private Samenwerkingen (PPS). Groep Sportoase NV is een evenwichtig partnerschap van twee solvabele en ervaren bedrijven: Cofely Services (GDF Suez) en Groep Van Roey.

Elk Sportoase centrum wordt op maat gemaakt en aangepast aan de specifieke situatie en omgeving. De Groep Sportoase NV ontwikkelt, onder eigen vleugels, een lokale vennootschap. Die kan snel handelen, heeft voeling met de lokale bevolking en verzorgt de persoonlijke vertrouwensrelatie met de gemeente. Het is de brug tussen Sportoase Groep en het bestuur van de stad.

Groep Sportoase NV realiseerde vergelijkbare projecten in onder andere Leuven (Sportoase Philipssite), Brasschaat (Sportoase Elshout), Tongeren (Sportoase Eburons Dome), Antwerpen (Sportoase Veldstraat), Knokke-Heist (Sportoase Duinenwater), Rotselaar (Sportoase Ter Heide) en Beringen (Sportcentrum Mijn Zwemparadijs). Voor meer informatie over deze realisaties, kijk op de www.sportoase.be.